Beste Wandelaar

We komen elkaar zo af en toe eens tegen, wanneer we wandelen in hetzelfde bos. U met uw hondje, ik met mijn groep. We delen samen de grond waarop we lopen en dat is niet altijd makkelijk. Soms gaan onze ontmoetingen vanzelf, maar soms gaat het ook wat moeizaam.
Ik weet dat ik niet altijd een graag geziene gast ben. Ik weet niet of dat aan mij ligt, of aan de ervaring die u met andere groepen honden heeft. Ik vind het jammer, want er is ruimte genoeg voor ons allebei. En als we allebei wat rekening houden met elkaar en met wat onze hondjes (aan)kunnen, dan hoeven we elkaar niet in de weg te lopen.
Om daar iets aan bij te dragen, leek het me goed om u te schrijven en iets meer over mezelf te vertellen. Zo weet u wie u voor u heeft.

Ik ben een hondenliefhebber, dat moet ook wel om dit werk te kunnen doen. Ik laat geen honden uit omdat het makkelijk geld verdienen is of omdat ik niets beters kon bedenken. Ik hou van mijn werk en geniet er elke dag weer van. Ik heb ook niet alleen mijn eigen belang op het oog als ik in het bos loop, maar ook het uwe. Het is mijn streven dat elke ontmoeting die ik heb een positieve ervaring is. Ik wil u geen nare ervaring geven of uw hond traumatiseren en ja, daar ben ik heel bewust mee bezig. Daarom laat ik ook niet al mijn honden op u afstuiven, maar probeer ik ervoor te zorgen dat dat geleidelijk gaat, dat sommige honden bij mij blijven terwijl anderen u en uw hond begroeten. Dat honden die soms wat onvriendelijk zijn even aangelijnd worden of bij me komen zitten.
Gaat dat altijd goed? Nee, natuurlijk niet. En nee, helaas niet. Ik zou willen dat elke ontmoeting vlekkeloos was, maar ik werk met honden en niet met robotjes. Net als uw viervoetige vriend trouwens. En dat betekent dat ze soms iets anders doen dan ik graag zou willen. En als u daar last van heeft, baal ik daar ook van.
Gelukkig gaat het ook heel vaak goed en werk ik met een fijne en stabiele groep. Daar heb ik hard aan gewerkt en, al zeg ik het zelf, ik ben best tevreden met het resultaat.

Nu ik zo mijn best doe om rekening met u te houden, zijn er ook dingen die u kunt doen, om onze ontmoetingen goed te laten verlopen.
Communiceer met mij, als u iets van mij verwacht, dan kan ik daar rekening mee houden. Soms houd ik alle honden bij me, maar krijg ik verbaasde blikken, want dat hoeft toch niet. Soms laat ik 1 of 2 hondjes gaan en is en krijg ik boze blikken, omdat ik niet alles bij me houd. Ik weet niet wat u wilt en dan is het lastig om op de juiste manier rekening met u te houden. En ook als het even niet goed gaat, hoop ik dat u met mij wilt communiceren, zodat we het op kunnen lossen en op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.
Zorg goed voor uw eigen hond! U kent uw hond het allerbeste, het zou fijn zijn als u hem niet in situaties brengt die hij niet aankan. Vindt uw hond een groep bijvoorbeeld spannend, hou daar dan rekening mee en ondersteun uw hond. Is uw hond erg onstuimig, vraag u dan af of hij het ook aankan als 4 honden tegelijk met hem willen spelen. Kan hij dat niet, laat hem dan niet zo de groep in stuiven. Dan zou het zomaar kunnen dat hij wordt overweldigd en het een stressvolle ervaring wordt en dat zou jammer zijn.
Stop heel even met het gooien van uw stok of bal. Omdat sommige honden die ik mee heb ze erg leuk vinden geeft dat drukte in de groep. En die onrust helpt ons niet om de ontmoeting goed te laten verlopen.
En tot slot zou ik het waarderen als u zicht houdt op uw hond, zodat we samen verantwoordelijk zijn. Zelfs wanneer uw hond super goed is met groepen honden en dat heel gezellig vindt, is het fijn als u in de buurt bent. Gewoon om er zeker van te zijn dat het voor iedereen leuk en gezellig blijft.

Alvast bedankt, op naar veel goede ontmoetingen!