Over natuurtalenten, middenmoters en zorgenkindjes

Vorige week liep ik lekker door het bos, samen met de honden. We struinden op ons gemak. Af en toe moest ik de interacties tussen bepaalde honden even ondersteunen, maar hele stukken liep ik er gewoon tussen te genieten. Zo fijn, als er rust is in de groep.
En toen realiseerde ik me dat je de groep eigenlijk zou kunnen opdelen in 3 groepen honden. Hieronder mijn analyse 😉

Allereerst heb je de natuurtalenten, de stabiele factoren in de groep. De honden waarvan je er wel 30 van mee kan hebben en dan nog hoef je bijna niets te doen. Deze groep honden is voor mij echt onmisbaar. Ze brengen rust en balans, doordat ze zorgvuldig zijn in hun interacties, ze als vanzelfsprekend bij de groep blijven en ze vooral lekker hun eigen gang gaan. Natuurlijk hebben ze allemaal hun eigen dingetjes, ze zijn natuurlijk ook geen robotjes, maar het zijn vaak kleine dingen, die makkelijk te begeleiden zijn.

Dan zijn er de zorgenkindjes, zij zitten aan het andere uiterste van het spectrum. Dit zijn de honden waar ik mijn handen vol aan heb. Die behoorlijk wat sturing nodig hebben, omdat de groep een uitdaging voor ze is. Van deze honden kan je er maar 1 of 2 in een groep hebben. Dit zijn de honden die het soms wel en soms uiteindelijk toch niet redden. Wanneer ik hun gebruiksaanwijzing ontdek, of ze zich ten positieve ontwikkelen, vinden ze hun plek in de groep. Maar soms lukt het me niet genoeg om hun gebruiksaanwijzing te vinden of blijft de groep te lastig. En dan moeten we, in het belang van de hond, concluderen dat de groep toch niet de juiste plek is.
Het leuke van deze honden is dat, juist omdat je vaak zo met ze bezig bent, in de groep en in je hoofd, je bijzonder aan ze gehecht raakt.

En dan is er de middenmoot. De honden die grote delen van de wandeling het super doen, maar op bepaalde gebieden wel echt even extra begeleiding nodig hebben. Wanneer je deze gebieden kent en ze juist dan even de goede begeleiding geeft, zijn ze waardevolle aanwinsten voor de groep. Net een beetje maatwerk, dat is wat ze nodig hebben.

En nu natuurlijk de grote vraag…….tot welke groep behoort jou hond?